2012. augusztus 27., hétfő

Fehér virágos kitűző

Végre lefotóztam azt a virágos kitűzőt, amit hónapokkal ezelőtt készítettem. Nagyon népszerűek mostanában az ilyen kiegészítők, és elkészíteni sem bonyolult.

Én fehér voile anyagot használtam hozzá, ami egy függöny maradéka volt. De lehet organza, tüll, vagy más laza szövésű anyag is. Ebből kell sok-sok körz kivágni különböző méretekben, majd a széleit gyertyaláng mellett óvatosan meolvasztani, hogy ne tudjon lebomlani. Vigyázni kell, hogy kellő távolságban tartsuk az anyagot a lángtól, nehogy megégjen, vagy megbarnuljon a széle. Ha elég távol van, akkor csak megolvad, de nem színeződik el.

Ha készen vagyunk az olvasztással, akkor össze kell öltögetnünk a szirmokat. Alul legyenek a legnagyobb átmérőjű körlapok, fölfelé haladva pedig az egyre kisebbek. A közepén néhány szirmot félbe, negyedbe hajtva varrtam fel. A közepét díszíthetjük gyöggyel, gombbal, esetleg más színű anyaggal. A hátoldalára varrni kell egy kitűző alapot, de rögzíthetjük egyszerű biztosítótűtvel is.

Az enyém ilyen lett:


2012. augusztus 5., vasárnap

Pöttyös textildoboz

Mostanában inkább varrni szoktam. És ezúttal nem ajándékba, hanem a saját lányomnak, aki november végén, december elején fog megszületni. :-)

Amikor eldöntöttem, hogy sok-sok egyedi, saját készítésű kiegészítőt varrok majd, elég nagy fejtörést okozott az anyag kiválasztása. Nincs semmi bajom a rózsaszínnel, de mégsem szerettem volna, ha minden csupa rózsaszín. Nekem sokkal jobban tetszik, ha nem direktben a szín teszi csajossá (vagy kislányossá) a dolgot. Vagyis ne a szokásos fiúknak kék, lányoknak rózsaszín elvet kövesse. így végigjártam számos méteráru üzletet, de csak hosszas keresgélés után találtam rá erre a pöttyös anyagra. Imádom! Vanília színű alapon türkiz, élénkzöld, lila, barna és szürke pöttyök váltkoznak, de nem össze-vissza, hanem szépen sávokba rendzve. Ebből aztán sok-sok dolgot varrta.

Elsőként megmutatok egy textildobozt, amiben a sok kis babakütyüt fogom tárolni. A külseje pöttyös, a belseje fehér pamutvászon, a két réteg között pedig flíz anyag van. Az elejére egy kis masni került, amit egy-egy zöld és lila gomb díszít.